+30 - 210 721 1648   +30 - 210 954 5000 | +30 210 721 1640 | info @ anelneolaia.gr

Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων αντιλαμβανόμενη την κρίσιμη συγκυρία και την ιστορικότητα της χρονικής περιόδου που διανύουμε, θεωρεί απαραίτητη τη συμβολή του απόδημου Ελληνισμού, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να φτάσει στην έξοδο από αυτήν την, πρωτίστως πολιτική, κρίση και να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός θεσμού, πλήθους εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που θα λαμβάνει χώρα στην Πατρίδα μας και θα συμμετέχει σε αυτόν το σύνολο του Ελληνισμού. Ελληνικοί σύλλογοι του εξωτερικού, Ελληνικά σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού, η Εκκλησία, αλλά και ξένα Πανεπιστήμια ή ιδρύματα και φορείς, όπως και φιλέλληνες, που ασχολούνται με τη μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού δύνανται να συμμετέχουν. Σκοπός είναι η προώθηση της Ελληνικής παιδείας και του Ελληνικού πνεύματος, σε μια περίοδο που το αξιακό μας σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και τα ίδια τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού αμφισβητούνται. Βεβαίως, σε ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούν να συμμετέχουν και φορείς άλλων χωρών με μακρά ιστορία, που έχουν επίσης μία τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και η συμμετοχή τους θα είναι καθοριστική.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ημερίδες με διάφορες θεματικές, νέες μελέτες και εργασίες, εορταστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και παρουσίαση δράσεων σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη, θα περιλαμβάνουν πολιτικά και επιστημονικά συμπόσια στα οποία θα παρουσιάζονται θέσεις και προτάσεις, ώστε να βρεθούν λύσεις, μέσω διαλόγου, για τα τρέχοντα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. Θα υπάρχουν, επίσης, διαγωνισμοί, στους οποίους θα συμμετέχουν Έλληνες μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο, με αντικείμενο τη γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας και, βεβαίως της Ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν οι νεότερες γενιές Ελλήνων πιο κοντά στις ρίζες τους, ενώ οι εκδηλώσεις αυτές θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και προσέλκυσης στην Πατρίδα των απανταχού Ελλήνων.

«Ολυμπιάδα γνώσης και Πολιτισμού» είναι το όνομα που προτείνεται για έναν τέτοιο θεσμό, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιείται κάθε τέσσερα ή δύο χρόνια, με τα πιθανά μέρη που θα τον φιλοξενήσουν να ποικίλουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε λαμβάνει χώρα στους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο – σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ενώ παράλληλα, θεματικές ενότητες θα μπορούν να φιλοξενούνται και σε άλλα σημεία του Ελλαδικού χώρου με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Φιλοδοξούμε, ένα τέτοιο γεγονός να αποτελεί σημείο αναφοράς, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα του πλανήτη και, φυσικά, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, την παγκόσμια διανόηση και τους ανθρώπους του πνεύματος. Άλλωστε, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε παρά να την αναλάβει μία «πολιτισμική υπερδύναμη» όπως η Ελλάδα!

Σε μία περίοδο ιστορική, όπως η σημερινή, με την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, είναι αυτονόητο ότι σύσσωμος ο Ελληνισμός πρέπει να αντιδράσει, παίρνοντας τα ηνία και θέτοντας, για μία ακόμη φορά τις βάσεις, δίνοντας λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται.

Σε ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο πιστεύουμε ότι πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει τα μέγιστα, ιδίως δε τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, και Τουρισμού.

Αναμένουμε τις απαντήσεις σας και προσδοκούμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, για να εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα το ζήτημα.

Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Κοινοποίηση σε:
Close Menu

 


Κοινοποίηση σε:
Secured By miniOrange