Η Παιδεία σε Διαθεσιμότητα

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

15/03/2014

του Θωμά Θεοδώρου - Υπ. Τομέα Παιδείας

Κοινωνική αποσύνθεση. Αποσάθρωση αξιών. Ηθική κατάπτωση και εκμηδένιση. Οδηγηθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε στο άγνωστο. Άραγε, όταν η κοινωνία κοιτάει το είδωλό της, στο ψυχρό κάτοπτρο, τι βλέπει; Αναγνωρίζει στοιχεία κοινωνικής συνοχής;  Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας που διατηρούν την ενότητα της κοινωνίας μας έχουν κομματιαστεί: Αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός, ευσυνειδησία, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία, αξιοκρατία.

Μήπως τελικά δεν πλήττεται μόνο ο κλάδος των εκπαιδευτικών, αλλά η ίδια η εκπαίδευση; Μήπως θα έπρεπε να βγουν όλοι οι γονείς στους δρόμους και να απαιτήσουν να μην υπάρχουν τάξεις με 30 μαθητές; Να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν κατ’ ανάγκη μαθήματα διάφορα της ειδικεύσεώς τους; Να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, ακόμα και στις τάξεις της Γ’ Λυκείου, δύο μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις; Να ζητήσουν να μην ασελγήσει άλλος στην εκπαίδευση; Μήπως θα έπρεπε γίνει κοινή απαίτηση, τα σχολεία να μην πάψουν να έχουν θέρμανση, να έχουν βιβλία, να μην πεινάνε τα παιδιά, να υπάρχουν καθηγητές από την αρχή της χρονιάς, να έχουν πόρους για τη συντήρηση των σχολείων, να μην κάνουν οι μαθητές δεκάδες χιλιόμετρα σε ορισμένες περιοχές για να φτάσουν στο σχολείο τους;

Είδαμε τι έγινε στην Ισπανία; Στην απεργία συμμετείχαν δάσκαλοι, μαθητές, γονείς και φοιτητές και ανάγκασαν την κυβέρνηση Ραχόϊ σε απόσυρση του νομοσχεδίου εξόντωσης της παιδείας.

Αν αποδεχθούμε ότι η Παιδεία είναι ο «καθρέφτης» της κοινωνίας, τότε  η κοινωνία μας ετοιμάζεται να πεθάνει  και δεν το ξέρει. Γιατί μόνο ως προαναγγελθέντα θάνατο μπορούμε να  εκλάβουμε τα «τελευταία» νέα.  Ένας ολόκληρος εκπαιδευτικός κόσμος ψυχορραγεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να ακούει κανένας το ρόγχο τους -αφού δεν  αλλάζει το παραμικρό. Και το χειρότερο, δεν φαίνεται να προκαλείται ούτε καν ανησυχία στο αρμόδιο υπουργείο.

Είναι φανερό πως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτήν την πολιτική. Κυβέρνηση και ΔΝΤ χτυπούν ανελέητα τις κατακτήσεις και τις κοινωνικές υποδομές (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια κλπ). Θέλουν ένα σχολείο χρεοκοπημένο, διαλυμένο, «φτηνό και ευέλικτο», που δε θα εξασφαλίζει ούτε τους στοιχειώδεις όρους για την αξιοπρεπή μόρφωση των παιδιών. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διοίκησης. Το Δημόσιο σχολείο πρέπει να επιζήσει, θα επιζήσει.

Πρέπει άμεσα τόσο οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, όσο και οι γονείς μέσα από τις Ενώσεις και τους συλλόγους τους να παρέμβουν προς το Υπουργείο και την περιφέρεια για να σταματήσουν την κατάργηση των σχολικών μονάδων,  τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, τις συγχώνευσεις που γίνονται άκριτα και πρόχειρα, τις περικοπές σε μισθούς και πρωτόλειες σχολικές ανάγκες. Να εμποδίσουν τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση, η οποία θα αποφέρει κατηγοριοποίηση των σχολείων, κλείσιμο σχολικών μονάδων, περαιτέρω διαθεσιμότητες και  απολύσεις εκπαιδευτικών.

Οι νέοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αντιλαμβανόμενοι την αξία και τη σημασία της παιδείας και της μόρφωσης, προερχόμενοι από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, καλούμε όλους του νέους στη δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού, κοινωνικού, πατριωτικού, ανεξάρτητου τόξου, που θα στηρίζεται στην ενότητα των Ελλήνων και θα αφοπλίσει δημοκρατικά, αλληλέγγυα και ενωτικά τα επικίνδυνα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων και των εκφραστών της.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.